Kural 25.- Aynen alıntı, bir yazarın bir başka yazardan aynen, yani kelimesi kelimesine, noktası virgülüne yaptığı alıntıdır. Aynen alıntıda alıntı ile alıntının aslı arasında gerek anlam, gerek üslûp bakımından tam bir aynılık bulunur (s.53).
Kural 36.- Aynen alıntının verilişi bakımından “asla sadakat kuralı” geçerlidir. Bu kural, sadece içerik bakımından değil, biçim, stil ve imlâ bakımından da geçerlidir. Aynen alıntı, kelimesi kelimesine, noktası virgülüne yapılır. Aynen alıntılanan cümlede bir kelime büyük harf veya küçük harfle yazılmış ise alıntılanırken de öyle yazılır (s.57).
Kural 58.- Aynen alıntının veriliş şekli bakımından kısa ve uzun olmak üzere iki türü vardır. Kısa aynen alıntılar yazarın kendi paragrafı içinde, uzun aynen alıntılar ise paragrafın altında girintili paragraf biçiminde verilir (s.77).
Kural 59.- Aynen alıntının kısalığının veya uzunluğunun ölçüsü üç satır veya ortalama otuz kelimeden geçer. Üç satır veya ortalama otuz kelimeden daha kısa aynen alıntılar “kısa aynen alıntı” olarak kabul edilir ve sadece tırnak içinde verilir. Buna karşılık üç satır veya ortalama otuz kelimeden daha uzun aynen alıntılar, “uzun aynen alıntı” olarak kabul edilir ve tırnak içinde ve girintili paragraf biçiminde verilir (s.78).
Kural 61.- Kısa aynen alıntılar, yani üç satırdan veya ortalama 30 kelimeden kısa aynen alıntılar, alıntıyı yapan yazarın kendi paragrafında tırnak içine alınarak verilir. Bir örnek (s.81-83):
Kural 68.- Uzun aynen alıntılar, yani üç satırdan veya ortalama 30 kelimeden uzun aynen alıntılar, tırnak içinde ve girintili paragraf biçiminde verilir (s.85). Bir örnek:
Kural 49.- Tırnaksız aynen alıntı olmaz. Tırnak aynen alıntının temel kuralı ve olmazsa olmaz şartıdır. Tırnak işareti, bir alıntının aynen alıntı olduğunu gösterir. Aynen alıntı ister birkaç kelimeden, isterse pek çok cümleden oluşsun tırnak içinde verilir (s.63-64).
Kural 53.- Aynen alıntının sonunda alıntının kaynağı usûlüne uygun olarak gösterilmiş olsa bile alıntının kendisi tırnak içinde verilmelidir (s.65). Tırnak içine alınmadan verilmiş aynen alıntılar, kaynağı gösterilmiş olsa bile, birer usûlsüz alıntıdır (s.332). Bir örnek (s.68):
Kural 56.- Aynen alıntılanan asıl metnin kendi içinde de tırnak işareti kullanılmış ise, asıl metindeki çift tırnak işareti, aynen alıntıda tek tırnak işaretine dönüştürülür. Çünkü, aynen alıntının zaten kendisi çift tırnak içindedir ve çift tırnak işareti içinde tekrar çift tırnak işareti olmaz. Bu kural, aynen alıntıların kendi içindeki aynen alıntılar için de geçerlidir. Bir örnek (s.74):
Kural 75.- Girintili paragraf, italik veya bold olarak değil, normal yazı tipi stilinde verilir. Aynen alıntının girintili paragraf şeklinde verilmesi bu alıntının aynen alıntı olduğunu zaten gösterir. Bir de bunu italikle yazmanın gereği yoktur (s.89). Bir örnek:
Kural 87.- Aynen alıntılanan metnin aslında olmayan, aynen alıntıyı veren yazarın yaptığı vurgular, “vurgu bize ait”, “italikler bize ait”, “altını biz çiziyoruz” gibi ibarelerle belirtilir (s.101).
Kural 94.- Vurgu daima italikle yapılmalıdır (s.106).
Kural 108.- Hangi sebeple olursa olsun aynen alıntıda çıkarılan harfler, kelimeler, cümleler veya paragraflar yerine üç nokta (…) konur. Buna elips denir (s.120).
Kural 154.- Akademik metinlerde yabancı dilde yazılmış metinlerden aynen alıntı, yani Türkçeye çevirmeden kendi dillerinde alıntı yapılması caizdir (s.152). Bu tür alıntılar yabancı dilden oldukları için italikle dizilirler.